Snakes & Ladders

Επιτραπέζιο παιχνιδι "SnakesandLadders" εμπλουτισμενο με καρτες ερωτησεων πανω στην υλη των αγγλικων της Δ' ταξης Δημοτικου.

Υλικα:  ταμπλο απο συμπιεσμενο αφρολεξ (130 x 70 cm)

       λευκες καρτες

       ζαρι, πιονια

Το ταμπλο εχει την κλασσικη επιφανεια του γνωστου παιχνιδιου "φιδακι¨' η " snakesandLadders" στα αγγλικα. Στην προκειμενη περιπτωση το σχεδιασα μονη μου και το χρωματισαν τα παιδια.

Οι λευκες καρτες περιεχουν απο μια ερωτηση και απαντηση στα Αγγλικα. Αυτες οι ερωτο-απαντησεις δημιουργηθηκαν μαζι με τα παιδια σε μορφη ασκησεων ειτε στην ταξη ειτε ως homework για εμπεδωση της εκαστοτε υλης.

Η λογικη του παιχνιδιου  ειναι οτι τα παιδια κινουνται πανω στο ταμπλο με βαση το ζαρι, αλλα και εφοσον εχουν ανταποκριθει σωστα σε αυτο που ζηταει μια απο τις καρτες. Αν πουν κατι λαθος χανουν τη σειρα τους και συνεχιζει ο επομενος.

 Συνηθως το ζητουμενο ειναι να μαντεψουν την ερωτηση αφου ακουσουν την απαντηση. 

παραδειγμα:  Η απαντηση ειναι: "IliveinAthens"

            το παιδι θα πρεπει να μαντεψει: "wheredoyoulive?"

Σε καθε ταμπλο αντιστοιχουν 4 παικτες και ενας συντονιστης. Ο συντονιστης  διαβαζει τις καρτες και  ελεγχει οτι δοθηκε η σωστη αποκριση. Οποιος απο τους παικτες φτασει πρωτος στο τελος γινεται εκεινος συντονιστης ενω ο προηγουμενος συντονιστης ξεκιναει να παιζει απο την αρχη.

Με αυτο το παιχνιδι τα παιδια εξασκουνται στην παραγωγη ερωτησεων και γινεται μια καλη επαναληψη της υλης τοσο σε επιπεδο γραμματικης οσο και λεξιλογιου.

Φυσικα με την παροδο του χρονου μπορουν να προστεθουν περισσοτερες ερωτησεις με βαση την νεα υλη που εχει διδαχθει.

Επισης , οι ερωτησεις μπορει να εχουν και αλλη μορφη αναλογα με το πως κρινει ο εκπαιδευτικος οτι ταιριαζει στις μαθησιακες αναγκες και το επιπεδο των μαθητων.

Αυτη τη στιγμη έχουμε  3 ταμπλο και πληθος ερωτησεων (>80) ωστε να μπορουν να παιζουν περισσοτερα παιδια ταυτοχρονα . Επισης τα παιδια μπορουν να παιζουν σε ζευγη ωστε να αυξανεται ο αριθμος των ατομων που συμμετεχουν καθε φορα και επισης να βοηθουνται οι πιο αδυναμοι μαθητες αναλογως.

 Μαρία Κατσούλη, καθηγήτρια Αγγλικών στο 132